Kampionati Individual Evropian 2022 Slloveni, 26.03 – 07.04.2022

Kampionati Individual Evropian 2022 mblodhi gjithsejt 315 shahistë nga 40 vende të Evropës prej të cilëve 254 ishin me tituj. Me sanksionet ndaj shahistëve Rus dhe Bellorus konkurenca për titullin e më të mirit u zbeh por ky ishte një rast i mirë për shahistët e shteteve tjera që ta shfrytëzojnë këtë rast dhe të arrijnë rezultate të mira. Ashtu edhe erdhi në fund. Titullin e më të mirit e mori kryemjeshtri gjerman Matthias Bluebaum (2642) i cili nga 11 ndeshje tuboi 8.5 pikë aq sa kishte edhe kryemjeshtri i Armenisë në vendin e dytë Gabriel Sargissian.

Në mesin e pjesëmarrësve ishin edhe 4 shahistë kosovarë : IM Nderim Saraçi, FM Endrit Uruçi, Korab Saraçi dhe Fatmir Qorri.

IM Nderim Saraçi startoi me humbje të papritur në xhiron e parë dhe iu desh kohë që të këndellet nga kjo humbje e cila tani ia vështirësonte qëllimin e tij që ishte marrja e normës së dytë për titullin GM. Me 4 barazime rradhazi pothuajse ky qëllim mori fund por fitorja e tij në xhiron e dhjetë kundër kryemjeshtrit hungarez Gergely ishte vëtretë art në veti. Stratoi nga vendi 111 dhe përfundoi në vendin 84 me 6.5 pikë.

FM Endrit Uruçi qëllimi i të cilit në këtë garë ishte norma e parë për titullin IM, në xhiron e parë nuk i erdhi kundërshtari dhe kjo fitore pa lojë bëri që në katër xhirot e rradhës të ketë kundërshtarë të fortë me një mesatare prej 2500 ELO. Tregoi lojë mjaft të mira e sidomos kundër IM slloven Boris Markoja të cilin e mposhti në xhiron e shtatë. Ishte shumë afër qëllimit të tij por në fund i mungoi vetëm një gjysmë pike të cilë ndoshta edhe do ta kishte arritur sikur kundërshtari i tij serb FM Damjanovic (2406) të paraqitej në ndeshjen e xhiros së nëntë. Nuk duam të mirremi me paragjykime se a ishte ky një shkas politik por paraqitja e tij në xhiron e rradhës na bënë të dyshojmë se mosparaqitja e tij kundër Endritit ishte e qëllimshme dhe politike. Mendoj se edhe organizatori në krye me referen kryesore nuk kanë qenë korrekt në këtë rast sepse sipas rregullores në sistemin zviceran nëse shahisti mungon në një xhiro ma nuk ka të drejtë ta vazhdojë garën. Startoi nga vendi 210 dhe përfundoi në vendin 114 me 6.0 pikë.

Korab Saraçi startoi me fitore me rënien e flamurit kundër kryemjeshtrit suedez Blomqvist dhe në 5 xhirot në vijim kishte të bëjë me kundërshtarë me një mesatare prej 2400 ELO. Me fitore në xhiron e fundit kundër IM sllovak Tamas Peternyi (2451) përfundoi me 5 pikë në vendin 208. Stratoi nga vendi 239.

Fatmir Qorri e bëri përvojën e tij të parë në një kampionat të këtij rangu. Me problemet e tij shëndetësore që iu shfaqën gjatë kampionatit arrit t i tubojë 3 pikë nga 9 ndeshje.

Kampionati Individual i shteteve frankofolëse në shahun rapid – IM Nderim Saraçi i gjashti

Më 19 – 20 mars 2022 në qytetin e Francës Lion u mbajt Kampionati Individual I shteteve frankofolëse në shahun rapid nëtë cilën morën pjesë 169 shahistë nga 13 shtete, në mesin e të cilëve 8 GM, 11 IM dhe 8 FM. Në mesin e tyre ishin edhe 5 shahistë nga Kosova : IM Nderim Saraçi, FM Murtez Hondozi, FM Afrim Fejzullahu, FM Avni Ermeni dhe Fisnik Lika.Kampionati u luajt në dy faza : Faza kualifikuese prej 10 xhirove dhe faza finale në të cilën u kualifikuan 8 vendet e para nga kualifikuesja.Nderim Saraçi edhepse startoi me një humbje me një seri prej 7 fitore rradhazi dhe dy barazime në dy xhirot e fundit, arriti me 8 pikë të tubuara të plasohet në fazën finale duke u rradhitur në vendin e pestë.Në fazën finale u luajt me sistem eliminues. Nderimi u takua me GM Christian Bauer (2613) kundër të cilit pësoi humbje pasi që iu dasht lojën remit a sakrifikojë për të luajtur për fitore sepse me barazim kualifikohej kundërshtari. Radhitja e finalsitëve ishte : 1. GM Maxime Lagarde2. IM Pierre Laurent-Paoli3. GM Christian Bauer4. GM Alexandre Dgebuadze5. IM Yohan Benitah6. IM Nderim Saraci7. GM Gabriel Flom8. IM Anatole VlachosNdërsa shahistët tjerë kosovarë u radhitën në vendet :Murtez Hondozi 23, Avni Ermeni 39, Afrim Fejzullahu 55 dhe Fisnik Lika 65.Nderimit i urojmë suksese ndërsa shahistët tjerë i falënderojmë që na përfaqësuan denjësisht dhe në një numër aq të madh.

Turneu Tradicional i Shahut “24 Marsi – Epopeja e Dukagjinit“ – Deçan

1 Endrit Uruci 8
2 Llambi Pasko 7½
3 Xhevat Suhogerlla 7
4 Muhamet Asllani 7
5 Nedzmedin Sadiki 6½
6 Arsim Kelmendi 6½
7 Lorenc Rama 6½
8 Bekim Sejdiu 6½
9 Abedin Idrizaj 6½
10 Alban Krasniqi 6½
11 Korab Saraci 6½
12 Gani Hamiti 6½
13 Shqipron Morina 6
14 Ardian Jashari 6
15 Eldit Saiti 6
16 Alija Ikic 6
17 Vladimir Katana 6
18 Mejdi Hasani 6
19 Reshat Neziri 6
20 Bardh Avdiu 6
21 Faruk Serifovic 5½
22 Jahjush Sahiti 5½
23 Sotir Pasku 5½
24 Gani Lalinovci 5½
25 Fatmir Qorri 5½
26 Imer Prokshaj 5½
27 Hysen Zenuni 5½
28 Sulejman Suljovic 5
29 Bleron Dobraj 5
30 Ergit Ramaj 5
31 Osman Saraci 5
32 Hysen Boshnjakaj 5
33 Luan Vrella 5
34 Husein Alic 5
35 Besim Uruci 5
36 Jeton Cerkini 5
37 Fehim Qorrolli 5
38 Skender Mejzini 5
39 Fitim Karimani 5
40 Rame Rama 5
41 Mehdi Kollari 5
42 Agon Berisha 5
43 Imer Rexhaj 4½
44 Hetem Istogu 4½
45 Sabri Zenuni 4½
46 Besnik Bajraktari 4½
47 Besim Berisha 4½
48 Hasan Zenuni 4½
49 Deme Hoxha 4½
50 Ujkan Cetta 4½
51 Agim Shemshiji 4½
52 Murat Gjocaj 4½
53 Naim Selimaj 4½
54 Shaban Bujupaj 4½
55 Ismajl Xhemajli 4½
56 Hajredin Hajra 4
57 Ismet Topalli 4
58 Isa Bytyci 4
59 Skender Maxharraj 4
60 Lulezim Sokolaj 4
61 Rrustem Lajqi 4
62 Hajdar Krasniqi 4
63 Rruzhdi Konesha 4
64 Iljaz Kelmendi 4
65 Ramiz Demiri 4
66 Mario Keputa 4
67 Haris Kollari 4
68 Perparim Spahiu 4
69 Blerim Mulaj 3½
70 Dede Deda 3½
71 Naser Tafili 3½
72 Dritan Bajramaj 3½
73 Sadrija Music 3½
74 Gzim Bytyqi 3
75 Shkelzen Bardoniqi 3
76 Bunjamin Emini 3
77 Bedri Lohaj 3
78 Alaudin Shtavica 3
79 Afrim Sokoli 3
80 Nijazi Hasani 3
81 Besnik Ibrahimi 3
82 Myhedin Cena 3
83 Ilir Ahmeti 3
84 Hysni Sejdiu 3
85 Valentin Uruci 2½
86 Fatmir Bajraktari 2½
87 Abdurrahman Uruci 2½
88 Agim Sopjani 2½
89 Milazim Halilaj 2
90 Durim Zabelaj 2
91 Shaip Kastrati 2
92 Tarik Music 1½
93 Xhafer Berisha 1
94 Daut Tishuki 1
95 Hysen Lokaj 1
96 Rinor Ymeri ½

Kupa Individuale e Kosovës 2022 Nderim Saraçi fitues

1/16 e finales

Azem Avdija 0-1 IM Nderim Saraçi

FM Endrit Uruçi +– IM Bedri Sadiku

Mergim Pirraku 0-1   Abedin Idrizaj

Gani Gashi –+   Muhamet Asllani

Korab Saraçi 0-1   Xhevat Suhogerlla

Osman Saraçi 1-0   Rame Rama

Fehim Qorrolli 0-1   Arsim Kelmendi

Fatmir Qorri 0-1 FM Ardian Jashari

Ekrem Fonda 0-1   Alban Krasniqi

Albert Bujupi 1-0   Murat Blakqori

Vehbi Maxhuni 0-1   Bujar Fetiu

Arsim Gerguri 0-1   Bardh Avdiu

Valentin Uruçi 1-0   Ismet Topalli

Ylber Sadiku 0-1   Avni Krasniqi

Veton Prenaj ½-½   Ahmet Jusufi

Rinor Ymeri 0-1   Shqipron Morina

1/8 e finales

IM Nderim Saraçi 1-0 FM Ardian Jashari

Abedin Idrizaj ½-½ FM Endrit Uruçi

Valentin Uruçi 0-1   Muhamet Asllani

Avni Krasniqi 0-1   Xhevat Suhogerlla

Shqipron Morina ½-½   Osman Saraçi

Bardh Avdiu 0-1   Alban Krasniqi

Bujar Fetiu 0-1   Albert Bujupi

Arsim Kelmendi +–   Veton Prenaj

Çerekfinalja

Muhamet Asllani 0-1   Arsim Kelmendi

Xhevat Suhogerlla 0-1   Albert Bujupi

Shqipron Morina 0-1 IM Nderim Saraçi

Alban Krasniqi 1-0 FM Endrit Uruçi

Gjysmëfinalja

IM Nderim Saraçi 1-0 Arsim Kelmendi  

Albert Bujupi 0-1 Alban Krasniqi  

Vendi III

Arsim Kelmendi ½-½   Albert Bujupi

Finalja

Alban Krasniqi 0-1 IM Nderim Saraçi